06th Mar2017

Exposició presó de dones Reina Amàlia

by admin

imatge postal

 

EXPOSICIÓ Presó de dones ‘Reina Amàlia’

Recuperació de memòria de la presó de dones d’Amàlia i intervenció artístico-pedagògica

A l’actual plaça de Folch i Torres, al barri del Raval, hi va haver des del 1904 fins al 1936 una presó de dones, la presó de l’Amàlia (o de la Reina Amàlia), coneguda com la Galera, perquè allí s’hi obligava a fer treballs forçats en tèxtil i filatures. Al 36 la Generalitat republicana va enderrocar l’edifici i va traslladar la presó a les Corts, prop del recinte de la Maternitat. Però en aquells 32 anys no només entraven dones considerades delinqüents comunes en aquell centre, al contrari, allí s’hi van tancar moltes de les noves formes de viure la feminitat: dones sindicalistes, anarquistes, obreristes; dones que no vivien sota la convenció de la família establerta o fora de les religions i les pràctiques socials imposades.

Aquesta exposició, produïda pel col·lectiu d’acció periodística SomAtents, busca recuperar el relat i la memòria d’aquest centre a través de testimonis directes i supervivients, així com d’un treball documental i fotogràfic que també inclou el resultat d’una sèrie d’activitats de visibilització i diàleg amb el veïnat del Raval com són les sessions de viquipèdia al Casal Josep Trueta i els tallers pedagògics i de perimetratge realitzats amb el curs de 2n d’ESO de l’Institut Milà i Fontanals.

Off

Comments are closed.