19th Jun2019

Memòria de la Comunitat Gitana del Carrer de la Cera

by admin

Nova exposició del 25/06 al 27/09

Trencant estereotips sobre la cultura Gitana.

Saps que molts cognoms de la comunitat gitana del Raval ja estaven censats a  aquests carrers des del segle XVIII? Coneixes l’aventura de les gitanes a les Amèriques? Sabries dir quantes paraules utilitzes normalment en les teves converses i que tenen en seu origen en la parla gitana? Podries identificar els principals oficis gitanos i les causes de la desaparició i/o transformació d’aquets? I els noms dels principals Rumbers nascuts al Raval?

Moltes de les respostes les trobaràs a aquesta exposició; una exposició fruit de la tasca d’investigació dels integrants de la comunitat gitana del Raval mitjançant un projecte que està recollint fotografies, entrevistes i tota mena de documents sonors i visuals per preservar el ric patrimoni immaterial de la comunitat gitana catalana del Raval; un patrimoni valuós però fràgil per la qual cosa cal investigar-ho, preservar-ho i divulgar-ho.

És una acció comunitària, que neix des d’abaix, des de les arrels de la mateixa comunitat i, de manera transversal, amb l’aportació dels diferents coneixements de persones i institucions del Barri del Raval amb l’objectiu de la futura construcció d’un EcoMuseu dels Gitanos i Gitanes Catalans de Barcelona.

El projecte està liderada per les Associacions Carabutsí i Inter-Acció i cofinanciat per l’Ajuntament de Barcelona, l’Obra Social “La Caixa” i el Departament de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya amb el suport del CSIC i el Casal de Barri Folch i Torres.

L’exposició, a més d’objectes i documents, fotografies i històries per entendre des del passat recent de la comunitat fins al present i els reptes de futur, es complementa amb diferents accions culturals com xerrades, Rutes-Experiència i espectacles.

Aquestes accions, que es desenvoluparan fins el mes de setembre, aniran explicant la resistència del poble gitano vers la seva assimilació, i com la seva lluita, tenaç i sàvia, ha preservat un ric patrimoni cultural que pertany ja a la memòria col·lectiva de la ciutat i, de manera més específica, a la identitat del Raval.

Off

Comments are closed.